TEMA: Allergener – generelt

foedevareoverfoelsomhedNogle mennesker får overfølsomhedsreaktioner, når de spiser bestemte fødevarer eller tilsætningsstoffer.

 

For at man kan tale om overfølsomhed over for mad, skal symptomerne

  • optræde, når man spiser den fødevare, man ikke kan tåle
  • forsvinde eller blive mindre, når man lader være med at spise fødevaren, og
  • komme tilbage, når man spiser fødevaren igen.

Fødevareallergi

Ved fødevareallergi påvirker bestemte proteiner (allergener) i fødevarerne kroppens immunsystem. Kroppen kan reagere ved at danne allergi-antistoffet IgE. Antistoffet retter sig mod de fødevareproteiner, man er allergisk overfor.

Når man spiser den fødevare, man ikke kan tåle, opstår der en allergisk reaktion med symptomer fra øjne, næse, lunger, hud, mave-tarmkanal eller hjerte-karsystem. Der er oftest symptomer fra to eller flere organer.

Det er forskelligt hvor meget af allergenet, der skal til for at fremkalde symptomer, men i nogle tilfælde kan selv meget små mængder udløse voldsomme symptomer.

Blandt voksne har ca. 1-2 procent fødevareallergi. Derudover reagerer omkring 5 procent af alle voksne på mad i forbindelse med pollenallergi  –  de såkaldte krydsreaktioner. Fx får mange med birkepollenallergi symptomer, når de spiser bestemte nødder, frugter eller grøntsager. Krydsreaktioner er den mest almindelige fødevareallergi hos større børn og voksne.

Ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed

Ved ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed sker der ikke nogen allergisk reaktion i kroppen. Reaktionen kan derfor ikke måles ved en allergitest.

Men man kan ikke ud fra symptomerne skelne mellem fødevareallergi og ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed.

Overfølsomhed over for tilsætningsstoffer er oftest en ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed ligesom overfølsomhed over for mælkesukker. Nogle af de sygdomme, som hører under ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed, blev tidligere kaldt intolerans.

Behandling

Der findes ingen medicinsk behandling, der kan helbrede overfølsomhed over for mad. Den eneste behandling er at lade være med at spise den fødevare, der giver allergisk reaktion.

For at være sikker på at undgå de fødevarer eller tilsætningsstoffer, er det vigtigt, at du læser varedeklarationerne.

Man kan få rådgivning om mere omfattende kostændringer hos en klinisk diætist. Og man kan evt. blive henvist fra din læge eller den specialafdeling, hvor du er blevet undersøgt.

På nuværende tidspunkt er det ikke muligt at blive vaccineret mod fødevareallergi. Man kan allergivaccinere for pollenallergi, men det har tilsyneladende ingen eller kun ringe effekt på allergien over for de fødevarer, som krydsreagerer med pollen.

Læs evt. mere: http://www.foedevareallergi.dk/Fakta_om_foedevareallergi/Hvad_er_overfoelsomhed/forside.htm

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *