TEMA: Allergener – de 14 der skal mærkes
Allergener og mærkning
Det er vigtigt for forbrugere, der har allergi eller intolerance over for bestemte fødevarer, at vide, hvis en fødevare indeholder allergene ingredienser. Der er derfor fastsat skærpede mærkningskrav for fødevarer indeholdende allergener. De skærpede krav skal sikre, at de allergene ingredienser altid fremgår af mærkningen.
Sådan orienterer man kunder og gæster – mundtligt eller skriftligt
Oplysningerne kan gives enten mundtligt eller skriftligt. Hvis en virksomhed vælger at give oplysningerne mundtligt, skal der et synligt sted – fx på et skilt – i virksomheden være information om, at kunden kan få oplysninger om allergener ved at henvende sig til personalet. For færdigpakkede fødevarer skal oplysninger om allergener altid være skriftlige.
Det er alene de stoffer eller produkter, som er listet i Mærkningsforordningens bilag II, der skal oplyses om.
- Glutenholdige kornprodukter, dvs. hvede, rug, byg, havre
- Krebsdyr og produkter på basis af krebsdyr
- Æg og produkter på basis af æg
- Fisk og produkter på basis af fisk
- Jordnødder/peanuts og produkter på basis heraf
- Soja og produkter på basis af soja
- Mælk og produkter på basis af mælk (herunder laktose)
- Nødder, dvs. mandler, hasselnødder, valnødder, cashewnødder, pekannødder, paranødder, pistacienødder, queenslandnødder og produkter på basis heraf
- Selleri og produkter på basis af selleri
- Sennep og produkter på basis af sennep
- Sesamfrø og produkter på basis af sesamfrø
- Svovldioxid og sulfitter i koncentrationer på over 10 mg/kg eller 10 mg/liter som samlet SO2
- Lupin og produkter på basis af lupin
- Bløddyr og produkter på basis af bløddyr
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!